Streda, 29. marca 2017. Dnes má meniny Miroslav a zajtra Vieroslava.

Menu

Anketa

Pači sa Vám nový design našej stránky?
Hlasovalo: 13753 ľudí

Kalendár

Vlčkovská klobása 2013

19.02.2013

Vlčkovská klobása 2013

III. ročník Vlčkovskej klobásy sa uskutočnil 16. februára 2013. Po dôkladnej príprave organizačným výborom pod záštitou starostu obce sa ho podarilo zorganizovať v priestoroch spoločenskej miestnosti  Obecného úradu vo Vlčkovciach. Akcia sa uskutočnila za spolupráce s hlavným sponzorom firmou Progast s.r.o. – výrobca korenín, ktorá sídli v obci Vlčkovce a podieľala sa na ocenení víťazov. Ďalšími sponzormi boli p. Peter Vaško z Brestovian, Pekáreň Takáč a syn, p. Ferdinand Nemetz zo Serede a p. Ján Španiel z Veľkého Krtíša.

V úvode súťaže starosta obce Vlčkovce ocenil spoluprácu za rok 2012 medzi obcou Vlčkovce, firmou Progast s.r.o. a redakciou Trnavský hlas a ich zástupcom odovzdal ďakovné plakety starostu obce Vlčkovce so želaním dobrej spolupráce do ďalšieho obdobia.
Taktiež ocenil spoluprácu p. Antona Richtárika a  p. Ivana Štefunku, ktorí ako spoluorganizátori nevynechajú takmer žiadnu akciu organizovanú starostom obce. Ako ocenenie im odovzdal pamätné plakety starostu obce Vlčkovce.

Po týchto oficialitách a odovzdaní príslušných inštrukcií k súťaži sa hodnotenie jednotlivých vzoriek mohlo začať.
O tom, že súťaž postupne naberá na kvalite značí aj počet účastníkov a predložených vzoriek. Do súťaže bolo prihlásených 47 vzoriek klobás, ktoré boli predložené odbornej komisii, ktorá pracovala v zložení :
Pavel Kvasnica – konateľ spoločnosti Progast s.r.o.
Karol Kvasnica – pracovník spoločnosti Progast s.r.o.
Jozef Futas – technológ spoločnosti Progast s.r.o.
Peter Vaško – výroba a predaj mäsových výrobkov
Gabriel Kopúnek – šéfredaktor Trnavského hlasu
Peter Dano – zástupca starostu obce Vlčkovce

V rámci hodnotenia mohli byť klobásy ocenené max. 20 bodmi a to v jednotlivých kritériách : vôňa 1-3 body, chuť 1-5 bodov, vzhľad 1-5 bodov a celkový dojem 1-7 bodov.

Odborná porota určila poradie výrobcov domácich klobás, ktoré zaujali svojou chuťou, vzhľadom, farbou, štruktúrou, údením a pod. Po vyhodnotení sa na prvých miestach umiestnili :
I. miesto :     Jozef Miklovič      (Vlčkovce)        13,83 b.
II. miesto :    Andrej Kudláč      (Brestovany)     13,60 b.
III. miesto :   Vladimír Sloboda  (Trnava)            13,50 b.

Samozrejme, tak ako v predchádzajúcom ročníku sa hodnotenia jednotlivých vzoriek zúčastnili všetci súťažiaci, ktorí určili poradie za rovnakých kritérií ako odborná porota. Tu dopadlo hodnotenie nasledovne a ceny súťažiacich si odniesli :
I. miesto :     Ľuboš Šuran          (Vlčkovce)       14,81 b.
II. miesto :    Ferdinand Nemetz  (Sereď)           14,26 b.
III. miesto :   Vladimír Sloboda    (Trnava)           13,51 b.

Ocenením účastníkom boli odovzdané okrem vecným darov  poháre ako aj diplomy, ktoré odovzdal konateľ firmy Progast s.r.o. Ing. Pavel Kvasnica a starosta obce Ing. Ivan Dobrovodský.

Odborná porota zároveň vyhodnotila a určila poradie jednotlivých vzoriek okrem domácich výrobcov aj  v oblasti profesionálov.
Poradie profesionálov :
I. miesto :      Ladislav Ladovič   (Váhovce)
II. miesto :     Peter Vaško         (Brestovany)
III. miesto :    Ján Brocka           (Hlohovec)

Výhercovia v tejto kategórii okrem diplomov obdržali od firmy Progast s.r.o. aj kompletnú zmes korenín na  výrobu 200 kg klobás.

Kompletné výsledky sú umiestnené v závere.

A aby to nebolo iba o vôni klobás je potrebné spomenúť, že súťažiaci sa občerstvili výborným jelením gulášom, ktorý pripravili Ivan Štefunko a Anton Richtárik, sladké potešenie vo forme zákuskov pripravili Valika a Ivanka Dobrovodské a o technické zabezpečenie sa postarali okrem pracovníčok Obecného úradu ďalší rodinní príslušníci organizátorov, za čo im patrí veľké a úprimné poďakovanie.

Tak ako po minulé ročníky uskutočnila sa zbierka medzi súťažiacimi, ktorej výťažok bude venovaný Základnej škole s Materskou školou Vlčkovce. V tomto roku suma dosiahla výšku 411 EUR, za čo zúčastnením ďakujeme.

Už teraz sa tešíme na ďalší – IV. ročník súťaže Vlčkovská klobása 2014, ktorú plánujeme zorganizovať v mesiacoch január alebo február 2014.
Takže majstri klobás zhodnoťte  svoje výsledky a pripravte nové receptúry tak, aby sa zlepšili jednotlivé vzorky.


Poradie podľa hodnotenia prítomných súťažiacich
Poradie podľa hodnotenia odbornej poroty - domáci výrobcovia
Poradie podľa hodnotenia odbornej poroty - profesionálni výrobcovia

Fotodokumentácia

Video /zdroj: Trnavský hlas/